Yksinäinen susi ei trendaa – vallankumoukseen tarvitaan porukka ja kehitysprojektiin pätevä tiimi

8.2.2022

Afrikkalainen sananlasku sanoo: ”Jos haluat kulkea nopeasti, kulje yksin. Jos haluat päästä perille, kulje yhdessä toisten kanssa.”

Siinäpä onkin opettelua ihmiselle, jonka lempisanonta on: ”Pistä lapset asialle ja tee itse perässä”, ja joka mieluummin tekee aina itse, kuin käyttää minuuttiakaan aikaa asian selittämiseen toiselle.  Koska samassa ajassa olisi jo tehnyt sen itse.

Mitään projektia ei viedä maaliin yksin. Tarvitaan monta pelaajaa, monta osaajaa. On siis koottava tiimi. Eikä mikä tahansa tiimi, vaan uskottava, luotettava, innostunut, osaava ja aikaansaava. Startup-maailmaa sivusta seuranneena tiedän, että tiimi uskottavuus on rahoituksen kannalta ykkösjuttu. Idea tulee oikeastaan vasta toisena.

Mainossataman kuuden hengen porukka ei ole tässä tapauksessa tarpeeksi. Varmasti tarvitsemme jokaisen satamalaisen osaamista jossain vaiheessa – viimeistään uuden palvelun lanseerauksessa ja markkinoinnissa. Alkuvaiheessa tarvitaan kuitenkin toisenlaista osaamista, paljon erilaista osaamista.

Ja kun osaamista ei ole omassa talossa tarpeeksi, sitä ostetaan, houkutellaan tai pyydetään muualta. On muuten varsin ihana todeta, että kaikkea ei tarvitse ostaa rahalla. Kaikista luulon väärteistä ja vääristä uskomuksista huolimatta, maailmassa on ihmisiä, joilla on halu auttaa toisia ihmisiä menestyksen tiellä. Totta on!

On siis avattava suu, jotta voi aloittaa tiimin kasauksen. Ensimmäinen haaste onkin siinä, että kuinka hyvin osaa laittaa sanoiksi sen, mikä on itselle täysin selvää omassa pienessä pääkuplassa. Ja vielä – olla (ei välttämättä huolettoman, mutta sinne päin) hyväuskoinen sen suhteen, että voit hyvillä mielin avata omia salaisuuksiasi lähes ventovieraille ihmisille. Sillä jos et avaa, et voi vakuuttaa toisia ja ne toiset eivät voi vaikuttua.

Monipuoliset kontaktit ja verkostot ovat tiimin kasauksessa luonnollisesti tärkeitä. Aina joku tuntee lopulta jonkun, joka tuntee taas jonkun toisen. Ja ennen kuin huomaatkaan, olet saanut apua esimerkiksi rahoitushakemuksen laatimiseen ja pohjatutkimuksen tekemiseen.

Tähän mennessä olemme saaneet tiimiimme muun muassa Lappeenrannan yliopiston lehtorin ja opiskelijoita, paikallisen kehittämisyhtiö Fykin yrityskehittäjän, rahoitushankehakemuksia pelkästä laupeudesta suoltavan Akin, viestinnän ammattilaiset Katin ja Titan sekä oman hallituksemme luottopakit Askon ja Tommin. Ja aivan satavarmasti tiimi kasvaa vielä riittäviin vallankumouksellisiin mittoihinsa.

Jokaiseen tiimiläiseen myös palaamme vielä monta kertaa eri teemojen kautta tämän yhteisen matkamme aikana. Toivottavasti myös blogin muodossa. Mutta tässä kohtaa jo suuri kiitos: Vanha viestintäpalvelu on (melkein) kuollut – kauan eläköön distruptio ja uusi tapa tuottaa viestintäpalvelut!

Johanna Talikainen
Mainossataman yrittäjä, viestinnänsuunnittelija